Sun Certified System Administator - Od czego zaczac?

Dyskusja o SCSA, SCNA, SCSECA, i innych.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez norad N lis 11, 2007 3:18 pm

Egzamin Sun Certified System Administrator for the Solaris 10 OS, Part I (CX-310-200) jest pierwszym egzaminem, ktory napotykamy na drodze do uzyskania certyfikatu Sun Certified System Administrator (SCSA) dla wersji 10 tego systemu operacyjnego. Istnieje rowniez mozliwosc uaktualnienia certyfikatow poprzednich wersji systemu poprzez zdanie egzaminu Upgrade - Sun Certified System Administrator for the Solaris 10 Operating System (CX-310-203).

Powracajac do tematu egzamin (CX-310-200) obejmuje zagadnienia z kursow SA-200-S10 i SA-201-S10 czyli wszystko to co laczy sie z podstawowymi pojeciami dotyczacymi systemow UNIX oraz Solaris. Test trwa 90 minut, w trakcie ktorych odpowiadamy na 59 pytan w jezyku angielskim lub japonskim. [Pytania zawierajace odpowiedzi do wyboru oraz tak zwane „przeciągnij i upuść”.] Aby zaliczyc egzamin musimy uzyskac minimum 61% mozliwych do uzyskania punktow.

Wiecej informacji :
https://www.suntrainingcatalogue.com/ed ... CX-310-200
https://www.suntrainingcatalogue.com/ed ... /scsa.html

Jezeli ktos ma jakies praktyczne doswiadczenie z tym egzaminem, badz wersjami dot. poprzednich wersji Solaris OS to zapraszam do opisania swych wrazen z egzaminu.
od czego zacząć...
norad
SCSA, SCNA, RSA enVision, CISCO, CEHv5

Postprzez mnowak N lis 18, 2007 12:32 pm

Hej Norad,

Ja (znaczy firma mi dala vouchery), aktualnie zabookowalem czesc I na 7 Grudnia (t.j. Piatek), bo wczesniejszych terminow nie bylo :(

Polecam ksiazke Solaris 10 System Administration Billa Calkinsa, ma troche bledow ale przy pass mark 61% raczej nie powinny byc wielkim problemem. Ksiazka ta doglebnie opisuje wszystkie zagadnienia obu egzaminow (SCSA part I i II). Wiec jest to dobra inwestycja. Ma tez fajny spis tresci i index wiec, w po zdaniu moze sluzyc jako podreczna referencja.

Na sieci sa tez roznego rodzaju przykladowe testy tzw. 100% pewniaki, ale naprawde odradzam bo Sun jak i Prometric dokladaja wszelkich staran zeby nie bylo przeciekow i zmieniaja pytania dosc czesto.

Mam gdzies wspomniana ksiazke w pdfie (ktory byl dolaczony na plytce do ksiazki), wiec jak ktos chce to priv ;)

Sam osobiscie najbardziej sie obawiam rozdzialu z drukarkami, z ktorymi nie mam prawie zadnego doswiadczenia. Malo tego nigdy drukarki w domu nie mialem, zawsze drukowalem w pracy lub szkole.

Pozdrawiam,
Michal
mnowak
Administrator
SCSA9, SCNA9, SCSA10, SCNA10

ZDALEM! :)

Postprzez mnowak Pt gru 14, 2007 9:42 pm

Hej,

z powodu nawalu pracy przebookowalem test na dzisiaj, i wlasnie zdalem pierwsza czesc :))) O pytaniach nie moge rozmawiac (disclosure) ale jest sporo podchwytliwych, tak zeby nie dostac 100%

Czas zaczac sie przygotowywac do 2 czesci, tej ciekawszej :)

EDIT:
Wlasnie zabookowalem czesc II na 18-tego Stycznia. :)

Dam znac jak poszlo
mnowak
Administrator

Zdalem czesc II

Postprzez mnowak Śr sty 23, 2008 12:57 pm

Zapomnalem napiszac, ze zdalem czesc II :)))

Wszystko OK, ale ksiazka Calkinsa porusza temat Advanced Installation Methods (jumstarty, etc.), nie spotkalem ani jedengo pytana na egzaminie dotyczacych tego zagadnienia, ale bylo kilka pytan o ZFS, ktore nie sa wymienione w ksiazce.

Dopiero po tescie zajrzalem na strony suned'a pod adresem http://www.sun.com/training/catalog/courses/CX-310-202.xml i oto prosze, jest i zfs nie ma jumpstartow, wiec chyba sie w miedzyczasie zmienily objectives.

Teraz czekam na moj starter kit, podobno mozna czekac az do miesiaca... zrobie fotki dyplomu jak dostane ;)

Zeby nie marnowac czasu to sie zabieram do SCNA

Pozdrawiam,
Michal
mnowak
Administrator

Re: Sun Certified System Administator - Od czego zaczac?

Postprzez norad Pn lut 18, 2008 9:12 am

No i zdane wszystko potrzebne do SCSA :). Teraz tylko czekac na certyfikat i isc na egzamin z sieci. Jezeli chodzi o sam egzamin to na irc'u z mila checia podziele sie doznaniami, ktorych doswiadczylem podczas tych 2 tygodni, w ktorych zdalem egzaminy.
od czego zacząć...
norad

Postprzez mnowak N mar 16, 2008 12:46 pm

gratulacje norad!!

ja na swoj cert czekalem jakies 2 tygodnie, (w faq pisze ze do 31 dni bo wysylaja z USA) daj znac jak dostaniesz.
mnowak
Administrator

Postprzez norad Pn mar 17, 2008 8:57 am

HEH ja swój dostałem w prawie miesiąc od jego wysłania :(. No nic najważniejsze jest, że w końcu przyszedł. W paczce z certyfikatem był on sam, dwa listy gratulacyjne i plastikowa plakietka rozmiaru karty kredytowej z moim imieniem i nazwiskiem. Wszystko pięknie ale troszeczke wkurzający jest format certyfikatu. Jest troszeczke szerszy i nie tak długi jak A4 więc nie zieści się do koszuliki :D.... wiem czepiam się. Pozatym ta plastikowa wersja nawet nie jest magnetyczna :(.
:D:D:D
od czego zacząć...
norad

Postprzez mnowak So mar 22, 2008 6:09 pm

haha a co chciales ja swipe'owac w klubie z rozbieranymi paniami?
mnowak
Administrator

Postprzez norad So mar 22, 2008 10:06 pm

nie no tak sie tylko zastanawiam. płacimy w pięlnym kraju 100$ więcej za certyfikaty Sun Microsystems więc miałem nadzieję, że chłopaki bardziej się postarają :(
od czego zacząć...
norad

Re: Zdalem czesc II

Postprzez tuwlos Cz lip 03, 2008 9:43 pm

Witam wszystkich.

mnowak napisał(a):Wszystko OK, ale ksiazka Calkinsa porusza temat Advanced Installation Methods (jumstarty, etc.), nie spotkalem ani jedengo pytana na egzaminie dotyczacych tego zagadnienia, ale bylo kilka pytan o ZFS, ktore nie sa wymienione w ksiazce.
...

A to wszystko z winy naszego Słoneczka :). Więcej info nastronie autora książi:
http://unixed.com/certification/Solaris_10_Exam_Prep/SCSA_10_Exam_Update/scsa_10_exam_update.htm
tuwlos

Powrót do Certyfikacja