witam - nowy

O wszystkim i o niczym

Moderator: Moderatorzy

witam - nowy

Postprzez daniel » So sty 10, 2009 2:10 pm

na poczatek chcialby sie przywitac i pozdrowic wszystkich uzytkownkow słoneczka :)

mam juz pewnie doswiadczenie z systemami UNIX - linux,freebsd,openbsd
jak nowy w tej spolecznosci - co pewnie nie zdziwi nikogo - mam kilka pytan:

- do jakiego systemu solaris jest podobny,podobna jest konfiguracja uslug,instalowanie oprogramowania?
- czy sa jakies polskojezyczne strony opisujace konfiguracje systemu - cos w stylu bsd4u.org dla BSD, niechce od Was gotowców krok po kroku
uwazam ze dokumentacja w wiekszosci przypadkow wystarczy.znalazlem na google i na tym forum pare linkow ale napewno macie w swoich
zbiorach jakies mnie znane stronki.
- czy solaris ver.10 jest kompletnie darmowy?sciagnolem ze strony SUN obraz iso ale spodkalem tez obrazy za ktore trzeba płacić

prosze o wyrozumialosc w odpowiedziach

pozdarwiam

Daniel
daniel

Re: witam - nowy

Postprzez mnowak » Cz lut 26, 2009 9:57 pm

Witamy :)

1) do jakiego systemu jest Solaris podobny? hmmm.... powiedzmy ze kiedys byl podobny do BSD, a teraz to chyba do niczego ;)
2) co do polskiej dokumentacji to chlopaki tlumacza i tlumaczyli, wpadnij na #opensolaris-pl w sieci freenode (irc.freenode.net), i zapytaj dokladnie.
3) tak 10 jest darmowa, ale nie wszystkie pacze sa darmowe, wiec w praktyce wychodzi tak ze tylko security patche sa darmowe, a zeby miec dostep do innych trzeba support contract z suna

Pozdrawiam,
MN
mnowak
Administrator

Kwalifikacje: SCSA9, SCNA9, SCSA10, SCNA10, SCSECA10

Powrót do Forum Ogólne