Cześć!
Ostatnimi czasy zainteresowałem się OpenSolarisem, ale moja podróż niestety okazała się krótka. Przynajmniej jeżeli chodzi o używanie OpenSolaris w środowisku niezwirtualizowanym. Aktualnie jestem skazany na uruchamianie OpenSolaris w programie Sun xVM VirtualBox.
Ale do rzeczy... Mój laptop w czasie używania na nim OpenSolarisa ma stale włączone wentylatory na pełną (albo prawie pełną) moc. Procesor bardzo mocno się nagrzewa. Po wyłączeniu komputera czasami nie można włączyć. Myślę, że przyczyną nie włączania się jest zbyt wysoka temperatura procesora wykrywana przy starcie po wyłączeniu systemu po używaniu na nim OpenSolarisa. Używam innych systemów operacyjnych na tym sprzęcie (Windows Vista, Debian GNU/Linux) i tego problemu nie ma.
Zasięgnąłem informacji w Internecie. Mianowicie po poszperaniu w informacji odnośnie wsparcia dla zarządzania mocą procesora okazało się, że przyczyną moich problemów było niewspieranie przez system zarządzania energią mojego procesora. A bardziej szczegółowo OpenSolaris nie wspiera tej funkcji w procesorach AMD (a taki mam) z rodziny starszej niż 16. Mój procesor należy do 15.
Czy ktoś bardziej poinformowany o rozwoju OpenSolaris mógłby mi powiedzieć, czy jest jakaś nadzieja, że będę mógł używać OpenSolaris na moim laptopowym procesorze? Albo czy istnieje jeszcze inna metoda kontrolowania mocy procesora w systemie OpenSolaris? Swoje testy przeprowadziłem z wszystkimi wersjami OpenSolaris wraz z najnowszą (2009.06).
Będę wdzięczny za każdą sugestię w tej sprawie. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Solaris!