Problem z zalogowaniem po nieustaleniu hasła użytkownika

Problemy z instalacją, nie wiesz jak zainstalować OpenSolarisa?

Moderator: Moderatorzy

Problem z zalogowaniem po nieustaleniu hasła użytkownika

Postprzez szmitek » Pn lut 16, 2009 1:44 am

Przed instalacją systemu OpenSolaris 2008.11 zmieniłem hasło użytkownika "jack" na swoje. W instalatorze ustawiłem to samo hasło dla użytkownika "root", a dla swojego użytkownika nie ustawiłem hasła (pozostawiłem wolne miejsce), bo tylko ja używam tego komputera i nie potrzebuje ochrony hasłem. Po instalacji i uruchomieniu OpenSolarisa pojawia się ekran logowania, gdzie muszę wpisać zarówno nazwę użytkownika jak i hasło. Nie mogę się zalogować używając swojej nazwy użytkownika lub "jack" i swojego hasła lub hasła "opensolaris". Użytkownik "root" jest zablokowany.

Jakie hasło muszę wpisać? Czy muszę zainstalować OpenSolarisa ponownie ustalając hasło dla swojego użytkownika?
szmitek

Re: Problem z zalogowaniem po nieustaleniu hasła użytkownika

Postprzez estibi » Cz lut 26, 2009 10:11 pm

W OpenSolarisie 'root' jest rolą, a nie kontem systemowym, tak więc aby stać się rootem należy być zalogowanym jako zwykły użytkownik.
Nie jest to jednak istotne, ponieważ pierwszy użytkownik ma domyślnie profil 'Primary Administrator' i może zrobić (za pomocą pfexec) praktycznie to samo, co root.

Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie zainstalowałem systemu bez jakiegokolwiek hasła.
Jeśli nie chcesz wpisywać hasła, to gdm ma chyba taką opcję.
estibi
Administrator

Postprzez lacrimosa » Pn mar 23, 2009 7:15 pm

Witam.
Moja pierwsza instalacja (aktualnie jest druga :)) poszła właśnie bez hasła dla tworzonego usera. Dowcip polega na tym, że hasło musi być, inaczej się nie zalogujesz do systemu - przynajmniej nigdzie nie znalazłem rozwiązania innego niż reinstalacja.
lacrimosa

Postprzez Szumak » So paź 17, 2009 11:18 am

Ja, nie mając dużego doświadczenia w tym systemie, próbowałbym w takiej sytuacji uruchomić system z livecd, zrobić chroot na dysk i zmienić hasło już w standardowy sposób w linii poleceń.
Szumak

Powrót do Instalacja